Egészséges Ifjúságért - A jövőt most írod
Pályázat beadási határidő meghosszabbítva:
2018. november 7. 12 óráig

sikereink

A fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő Strázsa Tanya lett az Auchan nemzetközi pályázatának magyar nyertese

A kecskeméti Strázsa Tanya „Strázsa Parapark, akadályok nélkül” nevű projektjének célja egy olyan ability park létrehozása, ahol ép és fogyatékkal élő fiatalok közös programok keretében már gyerekkorban találkozhatnak egymással. A sérült fiatalok társadalmi integrációja szempontjából kulcsfontosságú kezdeményezés most újabb támogatásban részesült az Auchan-tól: a vállalat nemzetközi pályázatán 5000 eurót nyert el. Így az áruházlánc alapítványától korábbi kapott támogatással együtt immár összesen 41.000 eurót fordíthat a kalandpark fejlesztésére.

A sérült fiatalok integrációját segítő, akadálymentesített Strázsa Parapark a 20. születésnapját ünneplő Auchan az Ifjúságért Alapítvány „Együtt az Ifjúságért” pályázatán 36.000 euró támogatást nyert el. Az összeget három éven keresztül, rendszeres támogatás formájában kapja a projektet kidolgozó Strázsa Tanya, de az áruházlánc nemzetközi pályázatán további 5000 euró összeget is nyert programjai fejlesztésére. A Strázsa Tanya az összesen 41.000 euró összeget a Parapark kialakítására, a szükséges akadálymentes eszközök beszerzésére és telepítésére fordítja majd. Ezek között szerepel akadálymentes játszóeszközök telepítése, kerekesszékes akadálypálya kialakítása, mezítlábas- és akadálymentes ösvény építése, illetve egyéb kiegészítő eszközök, fogyatékosságokat ismertető táblák elhelyezése. 

A kecskeméti Strázsa Tanya értelmi sérült fiataloknak biztosít tanulási, kikapcsolási és lakhatási lehetőséget. Házigazdái a gazdálkodás és a vendégház üzemeltetése mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékossággal élő gyermekekre. A Tanyán hátrányos helyzetű és egészséges fiatalok számára is szerveznek ingyenesen látogatható kulturális és közösségi programokat. Ilyen például a hagyományőrző napok a tanyasi élet bemutatásával, a népi játékok tanítása vagy a lovaglás, illetve az egy- és több napos erdei táborok, amelyek fontos szerepet kapnak az egészséges fiatalok sérült társaik iránti érzékenységének fejlesztésében.

A Tanya egyedülálló, sérült fiatalokat támogató programja a Strázsapróba, amely a családban élő, értelmi fogyatékos fiatal felnőtteket készíti fel az önálló életre. A Strázsapróba „Út az önálló élethez” elnevezésű felnőttképzési programjának célja, hogy a jelenleg még családban élő értelmi fogyatékos fiatalokat és családjaikat felkészítsék az elszakadásra, a független életre. De nemcsak az önállóságra nevelésben, hanem a társadalmi integrációban is szeretné segíteni a Tanya a sérült fiatalokat „Strázsa Parapark, akadályok nélkül” című kezdeményezése révén. A tervezett közösségi térben a fiatalok kreatív, érzékenyítő program keretében ismerkedhetnek meg a jogaikkal, miközben az egészséges gyerekek megtapasztalhatják a fogyatékkal élők nehézségeit, illetve megtanulhatják, hogyan segíthetnek sérült társaiknak. 

A Strázsa Tanya hosszú távú célja, hogy stabil, biztos megélhetést nyújtó munkahelyet alakítson ki a tanyán dolgozó fogyatékossággal élő- és ép munkavállalóknak. A jövő évben éppen ezért a Paraparkhoz illeszkedően egy új, hiánypótló projektet is terveznek, továbbá a szervezet évről évre bővíteni szeretné az Auchan pályázatnyertes és nemzetközi különdíjas Strázsa Paraparkot.